9 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΜΑΣ …ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΕΡΩΝΕΙ ΣΩΣΤΑ!

1. Η καλύτερη μέθοδος είναι να βγάζετε το κουτάβι σας έξω για λίγο:
α) μετά από κάθε γεύμα, β) κάθε φορά που ξυπνάει, γ) όποτε πίνει πολύ νερό, δ) μετά από κάθε παιχνίδι.

2. Ταΐστε το κουτάβι σας σε προγραμματισμένες ώρες και αποφύγετε τους μεζέδες ανάμεσα στα γεύματα, κατά το δυνατόν. Αν έχει συνεχώς πρόσβαση σε φαγητό και νερό θα είναι πολύ δυσκολότερο να προβλέψετε τη στιγμή που θέλει να ξαλαφρώσει.

3. Αποφύγετε τα ατυχήματα βγάζοντας το κουτάβι έξω πριν συμβεί το κακό.
Συνήθως τα κουτάβια έχουν ανάγκη να λερώνουν κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, στην αρχή. Όσο οι μήνες περνάνε, τόσο καλύτερα ελέγχει και το κουτάβι την ουροδόχο κύστη του.

4. Φροντίστε να αναγνωρίσετε έγκαιρα τα σήματα προειδοποίησης:
κύκλοι γύρω από μια περιοχή, απότομο κάθισμα, κλαψούρισμα, μύρισμα του πατώματος, υπερβολική δραστηριότητα (ενθουσιασμός), ξαφνική εξαφάνιση από το χώρο ή πορεία προς την πόρτα (ή την μπαλκονόπορτα). Οδηγείστε το άμεσα έξω. Ακόμα κι αν δεν ήσασταν αρκετά γρήγοροι αυτήν τη φορά, θα πρέπει να το βγάλετε έξω για να τελειώσει ότι ξεκίνησε.

5. Ο περιορισμός σε ένα ελεγχόμενο μικρό χώρο, πχ. σκυλίσιο πάρκο ή μεταλλικό κλουβί, βοηθά και ιδιαίτερα τις ώρες που δεν μπορείτε να παρατηρείτε τα προειδοποιητικά του σήματα.
Σε μικρούς χώρους το κουτάβι αποφεύγει να λερώσει και ειδικά σε αυτόν που θεωρεί «σπίτι του». Έτσι, αρχίζει αναγκαστικά να εξασκεί την κυστούλα του στο να κρατιέται. Εσείς εύκολα μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά τις προβλέψιμες στιγμές (μετά το φαγητό, μόλις ξυπνάει, όποτε πίνει πολύ νερό, μετά από παιχνίδι) και να το εναποθέσετε στο έδαφος κατευθείαν στο επιθυμητό μέρος για ξαλάφρωμα.

6. Ιδανικά βγάλτε το βόλτα, το αργότερο 15 λεπτά μετά κάθε γεύμα.
Οδηγείστέ το στο ίδιο σημείο κάθε φορά. Αν είναι πολύ μωρό για να περπατά με λουρί, κουβαλήστε το έξω σε ένα ασφαλές, περιφραγμένο μέρος. Καθίστε κοντά του και παίξτε ή χαϊδέψτε το.

7. Επαινέστε το άμεσα, με την ολοκλήρωση του «έργου».
Ένα εύγευστο μεζεδάκι, κάθε φορά που λερώνει στο σωστό μέρος μπορεί να ενισχύσει την επιθυμητή συμπεριφορά (αρκεί να το κάνετε άμεσα και όχι αφού επιστρέψετε μέσα στο σπίτι). Σταδιακά μειώστε τις φορές που το επιβραβεύετε με μεζέ, μέχρι να σταματήσετε τα δωράκια, με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.

8. Μη σας ξεγελάει το γεγονός πως έτυχε να τα κάνει όλα σωστά τις πρώτες εβδομάδες.
Αρχίστε τώρα την εκπαίδευση μέχρι να μη γίνεται κανένα ατύχημα, ακόμα και αν σας φαίνεται βαρετό. Είναι πραγματικά πολύ κρίσιμο, να το κάνει πάντα σωστά.

9. Τα ατυχήματα είναι αναμενόμενα όσο μαθαίνει.
Μη χάνετε το κουράγιο και την ψυχραιμία σας. Αν θυμώσετε θα μπερδέψετε το κουτάβι. Καλύτερα να σκεφτείτε με ηρεμία γιατί την πατήσατε ΚΑΙ αυτήν τη φορά για να διορθώσετε τη δική σας αντίδραση και να προλάβετε το επόμενο ατύχημα.

withyourpet_logo_stamp_4

  1. Αρκετά χρήσιμες οι συμβουλές.
    Αν και κάποια από αυτά τα γνωρίζουμε είναι πάντα καλό να τα βλέπουμε ταξινομημένα τόσο καλά!

Post your thoughts